Gertruds kaka

Ingredienser:

  • Ägg 4st
  • Socker 2dl
  • Mandel 100gr
  • Skorpmjöl 1,5dl
  • Rivet skal av en apelsin
  • Smält smör 1dl
  • Grädde 1dl
  • Blockchoklad mörk, till garnering

Rör samman äggulor och socker

Mal mandel och blanda med apelsinskal och skorpmjöl

Rör ner grädde och smält smör i äggen och tillsätt ströblandningen

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner i blandningen

Grädda i rund form i 175gr C i ca 40-45 minuter

Smält blockchoklad och täck kakan

Låt svalna i rumstemperatur

Receptet kommer från: Karin

Kanelbullar

Deg:

  • Margarin 150g
  • Mjölk 4dl
  • Jäst 50g
  • Salt 1/2tsk
  • Socker 1,5dl
  • Kardemumma 1tsk
  • Vetemjöl 11-12dl

Fyllning:

  • Mandelmassa 200g
  • Kanel, socker och smör

Garnering:

  • Ägg 1 st
  • Mjölk 1/3dl
  • Pärlsocker

Smält margarinet. Tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader C. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet tillsammans med salt och socker. Stöt kardemummakärnorna och blanda ner tillsammans med drygt hälften av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Tillsätt mer av mjölet (men spar lite till utkavling). Degen är färdigarbetad när den lätt släpper degbunkens kant. Täck degbunken med en handduk och låt jäsa till ungefär dubbel storlek.

Arbeta samman degen för hand några minuter i degbunken. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den med resten av mjölet. Degen är färdig när den lätt släpper bänken och händerna. Kavla ut degen och lägg på fyllningen. Rulla degen och skär upp till ca 2 cm breda snurror. Lägg bullarna i formar och ställ på en ugnsplåt. Vispa samman ägg och mjölk, pensla bullarna och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader C i 5-10 minuter. Tag ut och låt dem kallna under en handduk.

Receptet kommer från: Karin