Äppelmarmelad med calvados

Äppelmarmelad med CalvadosIngredienser :

  • Äpplen 5 st
  • Citronsaft 2 msk
  • Bourbon vaniljsocker 3 tsk
  • Vatten 2 msk
  • Calvados 3-4 msk
  • Syltsocker 2,5 dl

Skala och kärna ur äpplena, dela i tunna klyftor.

Lägg äppelklyftorna i en kastrull, häll över vatten, citronsaft och vaniljsocker.

Koka upp och låt sjuda tills äpplena börjar mjukna, rör om försiktigt.

Rör ner syltsocker och häll över calvados och koka upp, låt koka i 6-7 minuter. Kontrollera gärna den färdiga konsistensen genom att ta en tesked av den kokande marmeladen och lägg på ett tefat några minuter i kylen.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar. Låt kallna i rumstemperatur och förvara sedan burkarna svalt.

Receptet kommer från: Jörgen

Fikonmarmelad 1.0

Fikonmarmelad 1.0Ingredienser till fikonmarmeladen:

  • 10-12 färska fikon
  • Juice från 1/2 citron
  • 375 g socker (gärna Muscovadosocker)
  • 1,3 dl vatten

Tvätta fikonen, skär bort den torra knoppen och dela i 4 delar.

Koka upp vattnet och strösockret till en sockerlag. Koka tills det att lagen fått en temperatur på 105 grader.

Lägg i fikon och citronjuicen och koka i ca 15-20 minuter tills det börjar tjockna lite (glöm inte att skumma av).

Ta av från plattan och mixa fikonen helt.

Ställ tillbaka på plattan och koka upp i ca 1 minut. Koka lite längre om sylten är för lös, men tänk på att sylten tjocknar något när den kallnar.

Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt omedelbart på locket. Ställ upp och ner och låt svalna.

Receptet kommer från: Made by Mary