Surdeg

Starta med ca en 1/2 dl var av ekologiskt vetemjöl respektive rågmjöl.

Blanda med 0.8-1 dl vatten, konsistensen ska bli som lite lös yoghurt.

Valfri booster, tex lite rivet äpple eller 1 tsk honung.

Låt stå i ca 25 grader värme 1 dygn i en burk som är delvis förslutningsbar t.ex en konservburk med gummiring som man då kan ha lite halvt öppen med hjälp av låset.

Det ska börja bubbla, ”mata” därefter med en halv dl mjöl och ca en halv dl vatten en gång per dygn i ytterligare två dygn. Växla gärna mellan rågmjöl ena gången och vetemjöl andra.

På fjärde dygnet bör man ha en rejält bubblig smet som luktar lite småsyrligt. Stäng locket och in i kylen… eller börja baka!


Receptet kommer från: Helena

Fröiga LCHF-frallor

Ingredienser :

  • Färskost (typ Philadelphia) 400g
  • Ägg 4 st
  • Vispgrädde (gärna laktosfri) 2 msk
  • Mandelmjöl 4 dl
  • Kokosmjöl 4 msk
  • Sesamfrö 1 dl
  • Solrosfrö 1 dl
  • Linfrö 4 msk
  • Fiberhusk 2 msk
  • Bakpulver 4 tsk
  • Salt 1/2 tsk
  • Flingsalt

Vispa samman äggen med färskosten och vispgrädden.

Blanda i resten av ingredienserna men spara lite sesamfrö och vallmofrö att strö på bullarna tillsammans med flingsalt efter behag.

Forma till 10-12 st runda frallor och strö över sesamfrö, vallmofrö och lite flingsalt.

Grädda i förvärmd ugn på 180 grader mitt i ugnen, ca 20 minuter.

 

Receptet kommer från: antligensockerf

Johans knäckebröd

Ingredienser:

  • Linfrö 1dl
  • Sesamfrö 1dl
  • Pumpakärnor 1dl
  • Solrosfrön 1dl
  • Olivolja 0,5dl
  • Glutenfritt mjöl 1dl

Blanda alla ingredienser och häll över 2-3 dl kokande vatten, smeten skall vara nästan rinnande

Bre ut väldigt tunt på bakplåtspapper

Grädda i ugn 150-160 grader ca 40-50 minuter

Receptet kommer från: Johan Karlsson